Blender kielichowy – przewodnik dla kupujących

Dziś wiele osób nie potrafi już wyobrazić sobie pracy w kuchni bez jego pomocy, na co zwracać uwagę przystępując do jego zakupu?


ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Trudno się temu dziwić, można wykorzystać go bowiem zarówno podczas miksowania zup, jak i w trakcie przygotowywania smoothie i koktajli. Dziś wiele osób nie potrafi już wyobrazić sobie pracy w kuchni bez jego pomocy, warto więc zadać pytanie o to, na co zwracać uwagę przystępując do jego zakupu.

Gdy mówimy o blenderze kielichowym, coraz częściej postrzegamy go jako jedno z podstawowych urządzeń znajdujących zastosowanie w naszej kuchni. Trudno się temu dziwić, można wykorzystać go bowiem zarówno podczas miksowania zup, jak i w trakcie przygotowywania smoothie i koktajli. Dziś wiele osób nie potrafi już wyobrazić sobie pracy w kuchni bez jego pomocy, warto więc zadać pytanie o to, na co zwracać uwagę przystępując do jego zakupu.

Budowa rozdrabniaczy kielichowych znanych też jako blendery (np. http://sokowo.pl/blendery/blendery-kielichowe/) stojące zwykle nie jest skomplikowana. Ich kluczowym elementem wydaje się stabilna postawa, warto jednak wspomnieć również o uchwycie, nożykach oraz o pokrywie. Egzemplarz naprawdę solidny powinien być przy tym bezpieczny i stabilny.

Blender – kluczowe parametry

  1. Pojemność – im jest większa, tym większe porcje można uzyskać już za pierwszym podejściem, co ma niemałe znaczenie wówczas, gdy z urządzenia korzysta większa grupa domowników.
  2. Jakość wykonania – czynnik o dużym znaczeniu nie tylko estetycznym. Najważniejsze, aby wszystkie elementy były nie tylko szczelne, ale również dokładnie dopasowane. Warto też zwrócić uwagę na wykonanie dzbanka. Ten może być zarówno szklany, jak i plastikowy i akrylowy, a każdy jego rodzaj posiada zarówno wady, jak i zalety. Plastik jest najbardziej odporny na obtłuczenia, szkło hartowane zapewnia jednak największą trwałość.
  3. Solidna konstrukcja – przewiduje przede wszystkim specjalne zabezpieczenie podstawy. Ta może być wyposażona w nóżki, ciekawym pomysłem są jednak również przyssawki. Zastosowane rozwiązanie ma zapewnić blenderowi stabilność i uniemożliwić mu przesuwanie się po blacie.
  4. Moc – co do zasady, im jest wyższa, tym lepiej, zapewnia bowiem urządzeniu dłuższy czas pracy. Tu warto mieć na uwadze między innymi to, że jest to parametr charakteryzujący się dużym stopniem zróżnicowania, nie brakuje bowiem blenderów o mocy tak 300 W, jak i 1500 W, gdy mamy do czynienia z konstrukcjami najbardziej zaawansowanymi technologicznie.
  5. Obroty – ich ilość przesądza o tym, z jaką prędkością poruszają się noże blendera. Najlepiej sięgać przy tym po urządzenia, w których prędkość obrotów podlega regulacji.
  6. Sposób sterowania – określa charakter pracy blendera. W sprzedaży dominują urządzenia sterowane za pomocą przycisków i pokręteł, nie brakuje jednak również blenderów z wyświetlaczem. Zawsze warto przy tym stawiać na intuicyjność obsługi.
  7. Gabaryty oraz długość przewodu zasilającego – parametry sprawdzające się zwłaszcza wówczas, gdy zakładamy, że urządzenie będzie na stałe znajdowało się na blacie. Największą popularnością cieszą się obecnie urządzenia ergonomiczne i kontaktowe, pozwalają bowiem na oszczędzenie miejsca. Niestety, nie są one wolne od wad, charakteryzuje je bowiem mniejsza pojemność.
  8. Estetyka – ma duże znaczenie przede wszystkim wówczas, gdy blender ma stać się ozdobą kuchni, w której będzie zawsze widoczny.
  9. Hałas – przesądza o tym, na ile uciążliwe może okazać się korzystanie z urządzenia. Im blender jest cichszy, tym lepiej, a ponieważ poziom hałasu jest wyrażany w decybelach, warto zadbać o to, aby wartość ta była możliwie jak najniższa

Kiedy przyda się nam blender?

Blender można wykorzystać na wiele sposobów i to właśnie wszechstronność jest postrzegana jako najważniejsza z jego zalet. Najczęściej stosuje się go podczas przygotowywania obiadów, znakomicie radzi sobie bowiem nie tylko z miksowaniem zupy, ale i z wykonywaniem aksamitnego sosu. Jest jednak nieoceniony również, jeśli chcemy zmiksować ziemniaki i inne warzywa, latem zaś nie można go nie docenić przygotowując smoothie oraz koktajle owocowe. Wiele blenderów pozwala również na miksowanie za ich pośrednictwem ziół, surowych warzyw i produktów sypkich, a najlepsze urządzenia tego typu radzą sobie znakomicie również z kruszeniem lodu.

Jeśli w naszej kuchni mamy do czynienia z odpowiednią ilością miejsca, warto pomyśleć o blenderze kielichowym. Jest on rozwiązaniem praktycznym i funkcjonalnym, mamy więc do czynienia z opłacalnym rozwiązaniem.