Dlaczego warto sięgać po dietetycznego kurczaka?

Dlaczego mięso z kurczaka jest zdrowe i w jakiej postaci najlepiej po nie sięgać?


ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dlaczego mięso z kurczaka jest zdrowe?

Bo jest chude i bogate w białko lepiej przyswajalne niż to z wołowiny czy wieprzowiny. Polecane dzieciom, osobom starszym, mającym kłopoty z żołądkiem, a także będącym na diecie wysokobiałkowej, np. sportowcom czy ludziom chorującym na niektóre choroby z autoagresji oraz kobietom w ciąży i karmiącym jest także lekkostrawne i sycące.

    100 g piersi z kurczaka (bez skóry) zawiera m. in.:

  • witaminę A 30 IU (jednostek międzynarodowych)
  • witaminę C 1,2 mg
  • witaminę D 5 IU (jednostek międzynarodowych)
  • witaminę E 0,19 mg
  • witaminę K 0,2 mcg
  • witaminę B6 0,75 mg
  • witaminę B12 0,2 mcg
  • kwas foliowy 4 mcg
  • wapń 5 mg
  • żelazo 0,37 mg
  • magnez 26 mg
  • fosfor 210 mg
  • potas 370 mg
  • sód 116 mg
  • cynk 0,58 mg
  • miedź 0,027 mcg
  • selen 32 mcg

Witaminy z grupy B, witamina C, cynk i selen wspomagają naszą odporność. Sam selen polecany jest osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne, np. Hashimoto. Sód i potas, czyli elektrolity, gwarantują rytmiczną pracę serca. Podobnie magnez, który dodatkowo redukuje skutki długotrwałego stresu – od kołatań serca, po nadmierne rozdrażnienie.
Mięso drobiowe jest zatem doskonałym elementem naszej codziennej diety. Doskonałym tym bardziej, że można je przyrządzać na wiele sposobów, jest tanie, łatwe w obróbce i prędkie w przygotowaniu. Same zalety!

Często rezygnujemy z kupowania drobiu, gdyż obawiamy się, że jest nafaszerowane antybiotykami i hormonami. Prawo nie dopuszcza takiego stanu, a jego złamanie grozi tak poważnymi sankcjami, że żaden producent drobiu nie może pozwolić sobie na oszustwo. Jeśli jednak obawiacie się kupować mięso z przemysłowych hodowli, a oprócz strachu przed antybiotykami i hormonami kieruje wami niezgoda na złe traktowanie zwierząt, warto pomyśleć o zakupie mięsa z ekologicznych hodowli i kurczaka zagrodowego. Wprawdzie taki kurczak to tylko 1% krajowej produkcji, ale jest to mięso stuprocentowo zdrowe i pochodzi od zwierząt żyjących w komfortowych warunkach. Szczepi się je na kokcydiozę, nie ma więc konieczności podawania im profilaktycznie antybiotyków. Dobrze karmione (pasza z pszenicą, kukurydzą, soją) i zaznające swobody, kurczaki stają się źródłem smacznego, zdrowego i mniej tłustego niż u brojlerów mięsa o cieńszej skórze.

W jakiej postaci najlepiej jeść mięso z kurczaka?

26 – 27 kg rocznie na osobę – tyle mięsa kurzego pochłaniamy. Wartość odżywcza mięsa z kurczaka w stugramowej porcji jest różna, w zależności od tego, czy przygotowujemy je ze skórą czy bez. Porównajmy:

Pierś kurczaka ze skórą: 157kcal, 20,8g białka, 9,2 g tłuszczu.

Pierś kurczaka bez skóry: 99 kcal, 21,5 g białka, 1,3 g tłuszczu.

Udko ze skórą: 158 kcal, 16,8 g białka, 10,2 g tłuszczu

Udko bez skóry: 125 kcal,17,8 g białka, 6,0 g tłuszczu

Jeśli zależy nam na utrzymaniu diety niskotłuszczowej i wysokobiałkowej, pamiętajmy, że najgorsza opcja to smażenie w panierce w głębokim tłuszczu. Duszenie, pieczenie, gotowanie, smażenie bez tłuszczu na teflonowej patelni albo serwowanie ugotowanego mięsa w galarecie to rozwiązania o wiele lepsze. Mięso drobiowe poddaje się obróbce cieplnej bardzo krótko – kilkanaście minut. Jeśli potrzebna jest szybka przekąska albo jeszcze szybszy obiad, nie ma lepszego rozwiązania!

Białe mięso samo w sobie jest bez smaku. Ale to zaleta – nie wada. Wchłania ono bowiem szybko inne smaki i łatwo je przyrządzić w nasz ulubiony sposób. Dobrym rozwiązaniem jest więc potraktowanie mięsa marynatą zanim je upieczemy, udusimy lub usmażymy. Jeśli będziemy je gotować, warto robić to z warzywami. Delikatne kruche mięso drobiowe zyska niepowtarzalny aromat i smak. Czosnek, sos sojowy, curry, pieprz ziołowy, ostra papryka… – drób jest wymarzony do przygotowywania z użyciem tych intensywnych przypraw. Kiedy już zyska niepowtarzalny smak, możemy jeść je nie tylko na ciepło, ale także na zimno – w sałatce (wyśmienity Cezar!) albo galarecie. Dietetyczny kurczak to kurczak przyrządzany bez skóry i bez tłuszczu, ale nie bez przypraw. Więcej informacji na ten temat znajdziemy na http://zagrodowy.pl/nasz-ekspert/jak-przyrzadzic-kurczaka-aby-byl-dietetyczny/

A podroby: czy one są równie wartościowe? W 100 g kurzej wątróbki znajduje się aż 10 mg żelaza. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik dla mężczyzny wynosi 12 mg, a dla kobiety 18 mg. Żołądki z kurczaka dostarczają witamin z grupy B, sporo cynku i magnezu. O ile wiele osób nie lubi wątróbki, a jedzenie jej podczas anemii związanej z niedoborem żelaza uznawane jest za dopust boży, o tyle żołądki mają więcej amatorów. Można na nich ugotować wyśmienity wywar (rosół) o charakterystycznym intensywnym smaku.

Gdzie kupować? Jakiego wybierać?

Mięso drobiowe kupować należy w pewnym miejscu. Pewnym czyli takim, w którym uzyskamy informację o pochodzeniu mięsa. Nie jest ważne czy to supermarket, czy indywidualna sprzedaż na małym lokalnym „targu pietruszkowym” – ważne, żeby sprzedawca powiedział jak hodowany i żywiony był kurczak zanim trafił do sprzedaży. Wtedy możemy świadomie wybrać: czy decydujemy się na kurczaka a hodowli przemysłowej, czy kurczaka zagrodowego.

Kupować w całości czy wybierać spośród elementów: od skrzydełek, po udka? Jeśli mamy możliwość kupić całego kurczaka z pewnego źródła – zróbmy to. Będziemy mieć pewność co do świeżości całości mięsa. Jak stwierdzić „na oko” czy mięso jest świeże? Świeży kurczak ma suchą, matową skórę i elastyczną konsystencję. Mięso jest lekko różowe.

Jedzmy drób. Dietetyczny kurczak może być w diecie tym brakującym elementem, bez którego stan naszego zdrowia i samopoczucie nie będą zadowalające.