Obiady czwartkowe

Do tej pięknej tradycji nawiązuje Tomasz Filipiak, założyciel marki Philipiak Polska. Zapraszając do swojego stołu pragnie promować edukację i zdrowy styl życia.

Współczesne obiady czwartkowe

Do tej pięknej tradycji postanowił nawiązać Tomasz Filipiak, założyciel marki Philipiak Polska. Z tą drobną różnicą, że zapraszając do swojego stołu pragnie promować edukację i zdrowy styl życia. Każdy uczestnik ma możliwość podzielenia się swoimi doświadczeniami, a także wzbogacenia swojej wiedzy w aspekcie zdrowego odżywiania i życia zgodnie z naturą. Co tydzień przy wspólnym stole spotkają się znani i lubiani, przedstawiciele świata telewizji, filmu, sportu oraz kultury. Gośćmi do tej pory byli na przykład: Agnieszka Cegielska, Monika Mrozowska, Olivier Janiak z żoną Karoliną Malinowską czy Małgorzata Foremniak. Obiady najczęściej odbywają się w murach znanych warszawskich restauracji. Ostatnio najczęściej mają miejsce w restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich, czyli niemal w tym samym miejscu, które jest związane z oryginalnymi Obiadami Czwartkowymi.

Dodatkowo każde spotkania wspiera merytorycznie znany kucharz i propagator zdrowego odżywiania Karol Okrasa, oraz lekarze dietetycy. Celem spotkań jest wypracowanie nowego zdrowego trybu życia, który jest niezbędny by utrzymać swoje ciało w dobrej kondycji i nienagannym zdrowiu. Marka Philipiak od lat stara się propagować zdrową i pełną wartości odżywczych kuchnię pełną smaku i aromatu.

Obiady charytatywnie

Same obiady to nie tylko miejsce, gdzie spotykają się znani i lubiani. Mają również ważny walor charytatywny. Od lat marka Philipiak Milano wspiera kilka instytucji charytatywnych i fundacji. Na każdym takim spotkaniu gwiazdy mają możliwość pozostawienia podpisanych przez siebie przedmiotów, które następnie wystawiane są na aukcję. Uzyskane w ten sposób środki przekazywane sa między innymi Fundacji „Akogo?”, prowadzonej przez aktorkę Ewę Błaszczyk, a działającej na rzecz dzieci pozostających w śpiączce. Fundacja ta niedawno otworzyła specjalistyczną klinikę Budzik, gdzie z sukcesem dzięki intensywnej opiece ze śpiączki wybudzają się kolejni mali pacjenci. Inną organizacją, którą wspierają Obiady Czwartkowe jest fundacja „Ex Animo”, która działa na rzecz dzieci leczonych w Klinice Onkologii „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka”.

Zdrowe przepisy

Zaproszeni goście są edukowania w kwestii zdrowego odżywania, zmiany stylu życia, ale też w jaki sposób gotować by produkty zachowały pełnię składników odżywczych. Marka wierzy w to, że sposób przygotowania potraw ma niebagatelne znaczenie. Jedzenie może leczyć, ale może również szkodzić, jeśli niewłaściwie zostanie przyrządzone. Propaguje szczególnie gotowanie bez dodatku soli czy tłuszczu, a także przygotowywane na parze. Smaczne i zdrowe jednocześnie. Philipiak Milano to marka, która zapewnia pełną gamę sprzętu kuchennego o ciekawym designie i wszechstronnym zastosowaniu. Szczególnie jeśli chodzi o zdrowe jedzenie.

Więcej o inicjatywie Obiadów Czwartkowych przeczytasz tu: http://www.obiadyczwartkowe.pl.