Pora na łososia

Dlaczego warto sięgać po łososia? W jakiej postaci najlepiej go jeść? Co smacznego można z niego przyrządzić?


ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Wartości odżywcze

Łosoś to morska ryba, występująca w zimnych wodach. Na naszym rynku najczęściej dostępny jest łosoś norweski. Zawiera wiele składników odżywczych – magnez, potas, żelazo, cynk, fosfor, jod, a także witaminy B, D i E. Dostarcza dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, co doskonale wspiera naturalne właściwości immunologiczne organizmu. Ponadto wspiera działanie układu krążenia, bo zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Wspiera układ nerwowy i pomaga radzić sobie nadmiernym napięciem psychicznym. Jest polecany osobom, które zmagają się z utratą zbędnych kilogramów, bo daje uczucie sytości na długo, co wspiera proces odchudzania. A co najważniejsze obok wszystkich wartości odżywczych łososia – jest bardzo smaczny.

Łosoś wędzony

Ryba ta występuje w wielu różnych postaciach, co daje dużą dowolność w wykorzystywaniu jej w kuchni. Często kupujemy surowego łososia do przygotowania w piekarniku lub ugotowania na parze. Warto sięgać też po wędzonego łososia, który dostępny jest w wielu różnych formach na: https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-wedzone/losos. Łosoś wędzony na zimno ma intensywny kolor i kuszący aromat, dlatego świetnie nada się do przygotowania efektowych przystawek lub sałatek. Z kolei filety wędzone na gorąco mają soczyste, miękkie mięso, a jednocześnie przypieczoną skórkę. Mogą być wykorzystane do przygotowania pasty kanapkowej czy sałatki. Wędzone steki po krótkim podgrzaniu szybko zamienią się w gotowe danie obiadowe przygotowane zaledwie w kilka minut. Kawałki i brzuszki wędzone na gorąco sprawdzą się doskonale jako dodatek do zapiekanek, zup, kanapek czy potrawek warzywno-rybnych.

Przepis na potrawkę łososiowo-warzywną

Smacznym przykładem dania z łososiem w roli głównej, a jednocześnie prostym w przygotowaniu jest potrawka warzywna.

Składniki:

  • Pół kilograma wędzonych brzuszków z łososia,
  • Średniej wielkości cukinia,
  • Marchewka,
  • Cebula,
  • 2 woreczki ryżu typu parboiled,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • Przyprawy według uznania, np. sól, pieprz ziołowy, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem.

Cukinię umyć, wydrążyć z nasion i pokroić w plastry, a następnie w ćwiartki. Cebulę pokroić w dużą kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Wszystkie warzywa wrzucić do miski i wymieszać z przyprawami. Podgrzać patelnię, wylać na nią olej, a gdy się rozgrzeje, wrzucić na nią warzywa. Podlać wodą i przykryć, aby się udusiły. W międzyczasie ugotować ryż oraz obrać mięso łososia z ości i skóry. Gdy warzywa się uduszą, gotowy ryż i rozdrobnione mięso wrzucić na patelnię. Całość wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na patelni, aby smaki się połączyły.Łosoś może być zarówno podstawowym składnikiem, jak i dodatkiem do wielu dań. Warto korzystać ze sprawdzonych przepisów, ale też eksperymentować z nim w kuchni.