Dieta roślinna – moda czy zdrowy rozsądek?

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, nie ze względu na modę bycia weganinem, tylko ze względu na własne zdrowie. Nadal jednak budzi to kontrowersje.

Weganin = wychudzony i niedożywiony

Rozróżnijmy na sam początek weganizm od wegetarianizmu, bo różnice są dość znaczące. Weganin to osoba, która w przeciwieństwie do wegetarianina, rezygnuje nie tylko z samego mięsa, ale ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak: nabiał, jaja, a nawet miód.

Dlatego wiele osób krytykuję restrykcyjną dietę wegańską i jest przekonanych, że powoduje ona niedobory białka i witamin i przez to jest dla nas szkodliwa. Bo według mitu – weganin to osoba wychudzona i niedożywiona, bez energii do życia. A w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Weganin to osoba w pełni zdrowa, z ogromną dawką energii jaką daje jej lekka i zdrowa dieta. A do tego osoba nie jedząca tłustego mięsa, nabiału i wysoko przetworzonych wędlin nie choruje na otyłość, nie ma problemów z cholesterolem i nadciśnieniem, a dzięki czemu znacznie rzadziej choruje na miażdżycę, choroby serca, udar, cukrzycę czy osteoporozę. Nie spożywanie mięsa to także najlepsza profilaktyka przeciw nowotworom układu pokarmowego.

Czytaj również: Jak przekonać malucha do jedzenia warzyw i owoców?

Weganie i wegetarianie to osoby o wiele zdrowsze od tych żywiących się na co dzień mięsem i nabiałem. A wszystko dlatego, że dieta roślinna dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych witamin, składników mineralnych i dużych ilości białka, wbrew pozorom o wiele większych niż w produktach zwierzęcych. A do tego bez nieprzyjemnych objawów wzdęcia, przejedzenia czy niestrawności.

Dla kogo dieta roślinna?

Już w 2013 roku Ministerstwo Zdrowia na podstawie badań Instytutu Żywności i Żywienia stwierdziło, że dieta roślinna jest zdrowa i odpowiednia dla każdego niezależnie od wieku: „wegetarianizm praktykowany w prawidłowy sposób jest zdrowy na wszystkich etapach życia”.

Najważniejsze jednak by dieta bezmięsna i bez innych produktów odzwierzęcych była dobrze skomponowana i w pełni zbilansowana, aby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników mineralnym, witamin i białka.

Czytaj również: 5 sposobów jak rozruszać się po zimie

Czym zatem żywi się osoba na diecie roślinnej? W jej skład wchodzą głównie warzywa, w tym bogate w białko rośliny strączkowe – fasola, groch, soja, ciecierzyca i soczewica. Węglowodany w postaci produktów zbożowych: kasz, ryżu, makaronu, pieczywa i płatków zbożowych. Oczywiście owoce, bogate w witaminy kiełki, pestki, orzechy oraz oleje roślinne.

Dieta roślinna zwana wegańską czy nawet dieta wegetariańska bez mięsa to dobry wybór dla każdego. Największą przeszkodą w jej stosowaniu jest przyzwyczajenie organizmu do nowych nawyków żywieniowych, które na pewno wyjdą nam na zdrowie.