Jak czytać etykiety produktów spożywczych?
Data publikacji: 2 lipca 2017W dużych sklepach znajdziemy wiele odpowiedników tego samego produktu. Na pierwszy rzut oka różnią się jedynie ceną.
Co musi znaleźć się na etykiecie każdego produktu spożywczego?
- Wykaz składników
- Substancje pomocnicze
To wszystkie substancje, które są celowo wykorzystywane w przetwórstwie żywności bądź jej składników. Celem ich stosowania jest osiągnięcie określonego celu technologicznego w trakcie obróbki lub przetwarzania. Mogą występować w ilości śladowej w produkcie końcowym.
- Składniki alergenne
- Masa netto
- Data przydatności do spożycia
- Informacje o przechowywaniu
- Dane producenta
Producenci wypisują składniki w określonym porządku. Na pierwszym miejscu zawsze znajduje się ten składnik, którego jest najwięcej w danym produkcie.
Co ciekawe, podawanie informacji o wartości odżywczej produktu nie jest konieczne. Na większości opakowań znajdziemy jednak tabelkę, z której odczytamy najważniejsze wartości liczbowe określające kaloryczność produktu, ilość białka, węglowodanów, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych i błonnika. To szczególnie istotne dla osób, które podchodzą restrykcyjnie do swojej diety i chcą prowadzić zdrowy styl życia.
Na co zwracać uwagę?
- Im dłuższy skład, tym gorzej
Jeżeli producent zastępuje naturalny składnik chemicznymi odpowiednikami, lista składników znacznie się wydłużyć. Uzyskanie analogicznego smaku i zapachu wymaga użycia mieszanki składników. Przykładowo, kupując sok owocowy w kartonie, na liście składników znajdą się: wodę, cukier (niekiedy słodzik), aromat zgodny z naturalnym, barwnik, przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator etc. Niektórzy producenci dodają jeszcze konserwanty.
- Kaloryczność produktu
Kaloryczność produktu stanowi wynikową ilości tłuszczu, węglowodanów oraz białka, w nim zawartych. Duża zawartość białka w wyrobach mięsnych świadczy, że do ich produkcji wykorzystano wysokiej jakości mięsa. Zawartość cukru zależy natomiast od ilości zbóż, warzyw i owoców w składzie.
- Zawartość tłuszczu
O ile duża zawartość tłuszczu w maśle wskazuje na jego wysoką jakość, o tyle zbyt duże jego ilości w pasztetach albo mielonkach stanowią sygnał alarmowy. Do produkcji tłustych pasztetów wykorzystuje się zazwyczaj skóry i odpady mięsne.