Czy olej kokosowy na pewno jest zdrowy?

Co jakiś czas w mediach przewijają się informacje o super-żywności, suplementach diety i ekologicznych produktach – czy faktycznie są dla nas dobre?

Najnowszy raport Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA, http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510) nie pozostawia złudzeń. Według naukowców olej kokosowy zawiera aż 82 procent tłuszczów nasyconych, które są powszechnie uznawane za szkodliwe dla naszego zdrowia, gdyż podnoszą poziom LDL (złego cholesterolu) we krwi. Jeżeli lipoprotein LDL jest za dużo, tłuszcz zaczyna gromadzić się i odkładać na ścianach tętnic, co prowadzi do poważnych schorzeń układu krążenia.

Z badań przedstawionych przez AHA wynika, że jedynym tłuszczem jadalnym, który zawiera podobną ilość tłuszczów nasyconych co kokosowy, jest olej palmowy. Co ciekawe, zawartość tłuszczów w smalcu jest ponad dwukrotnie niższa niż w oleju kokosowym. Jako ciekawostkę warto dodać, że olej rzepakowy zawiera zaledwie 7% tłuszczów nasyconych.

Wniosek jest oczywisty. W pierwszej kolejności należy sprawdzać, czy wybierane przez nas produkty spożywcze podnoszą poziom złego cholesterolu. Olej kokosowy niestety zalicza się do tej grupy, ale trudno jednoznacznie określić, czy odpowiada za zwiększone ryzyko zachorowań na choroby serca. Dietetycy radzą, aby tłuszcze nasycone były zastępowane nienasyconymi, niemniej nie powinniśmy ich całkowicie eliminować z diety.

Czytaj również: Jak radzić sobie ze stresem i monotoniąw pracy?

Zdecydowanie najrozsądniejszym rozwiązaniem jest stosowanie tłuszczów roślinnych, takich jak olej słonecznikowy, rzepakowy oraz oliwa z oliwek, a także wzbogacenie diety o awokado, orzechy czy owoce morza. Co więcej, warto zrezygnować ze smażenia mięs. Jeżeli nie zamierzamy konsumować czegoś na surowo, najlepiej skorzystać z możliwości grillowania, pieczenia lub gotowania na parze.

Jednym z przykładów dobrze zbilansowanej diety jest dieta śródziemnomorska, która nie tylko sprzyja zmniejszeniu poziomu złego cholesterolu we krwi, ale ma także pozytywny wpływ na stan układu krwionośnego. Warto przy tym zauważyć, że dieta mieszkańców południowej Europy nie obejmuje oleju kokosowego. Jego zdrowymi zamiennikami są oliwa z oliwek oraz ryby.

Oczywiście, sam olej kokosowy może być z powodzeniem wykorzystywany do pielęgnacji skóry i włosów. Wykazuje właściwości nawilżające, jest lekki i przyjemny w aplikacji. Stosowany regularnie ujędrnia skórę i sprawia, że staje się miękka i delikatna w dotyku. To idealne rozwiązanie dla osób zmagających się z problemami dermatologicznymi (m.in. łuszczycą) oraz ceniących naturalne kosmetyki.